Tuesday, June 7, 2011

Keburukan Facebook

Penggunaan facebook digunakan secara meluas di seluruh negara tidak mengira umur dan bangsa. Sekarang, facebook dianggap sangat penting oleh sesetengah pihak kerana penggunaannya adalah untuk menghubungkan kenalan lama, perkongsian ilmu, penyampaian maklumat secara cepat dan umum. Tetapi penggunaan facebook ini juga membawa banyak keburukan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Antara muka yang dipaparkan di facebook adalah dalam bentuk sosial dan tidak formal. Tujuannya adalah untuk penggunaan secara sosial. Antara muka yang dipaparkan oleh facebook adalah kurang menarik untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran kerana kegunaannya adalah terbatas. Seperti contoh kegunaan facebook untuk membincangkan tentang subjek matematik. Ianya hanya boleh ditulis akan tetapi ianya tidak dapat memaparkan contoh pengiraan yang menggunakan simbol-simbol matematik yang tidak terdapat pada papan kekunci pada sesebuah komputer peribadi.

Contoh lain adalah persamaan kimia (chemical equation) yang hendak ditonjolkan perlu di cipta di aplikasi lain sebelum dimuatkan di facebook. Ianya kurang mesra kerana perlu ditukarkan ke aplikasi lain dan perlu dimuatnaik ke talian facebook. Antara muka yang sesuai untuk proses pengajaran dan pembelajaran adalah mewujudkan kumpulan-kumpulan yang telah tersedia dalam facebook. Seperti contoh kumpulan yang dicipta untuk kursus dan juga matapelajaran yang dipelajari seperti, kumpulan Sains Bahan, kumpulan Sains Nuklear, kumpulan Sains Laut dan sebagainya. Kumpulan yang diwujudkan dengan nama yang tidak formal dan bebas bagi ahli kumpulan untuk menambah ahli dalam kumpulan tersebut. Pengwujudan kumpulan ini sangat baik untuk pengkongsian ilmu dan proses pembelajaran.

Tetapi keburukan akan timbul kerana apabila wujudkan kumpulan ini pada mulanya membincangkan tentang pelajaran lama-kelamaan berubah menjadi kumpulan untuk berborak dan membuang masa. Bahayanya pengwujudan kumpulan ini perlu dibendung dan dipantau oleh guru atau fasilitator untuk sesebuah kumpulan untuk pelajaran.

Salah satu keburukan facebook dalam proses pembelajaran adalah maklumat yang dikongsi adalah kurang dipercayai kerana bergantung kepada sumber yang kurang sahih. Ini kerana pengguna facebook mengambil maklumat terus daripada enjin carian seperti google, bing, yahoo dan sebagainya. Kebanyakan maklumat yang dipaparkan didalam enjin carian tersebut adalah kurang diyakini kesahihan maklumatnya. Seperti contoh laman web Wikipedia memberi banyak maklumat berguna kepada kita tetapi kesahihan laman sesawang tersebut boleh disangkal kerana maklumatnya boleh diubah oleh pengguna lain. Jikalau maklumat daripada laman sesawang dibandingkan dengan buku yang ditulis kesahihan buku lebih baik kerana ianya ada penulis dan disahkan oleh badan-badan tertentu sebelum diterbitkan.

Walaupun carian daripada internet tiada sempadan dan tiada had tetapi kesahihan maklumat yang didapati adalah kurang tepat. Pelajar sekarang juga malas untuk ke perpusatakaan untuk menjacri sumber rujukan dan meminjam buku. Oleh hal yang demikian, mereka menggunakan enjin carian untuk berkongsi ilmu didalam facebook. Setiap orang member pandangan dan hujah didalam facebook yang kesahihannya belum tentu di akui. Oleh itu, maklumat yang kurang tepat dikongsi oleh pengguna facebook yang lain.

Walaupun facebook mempunyai ruangan untuk perbualan (chat) untuk individu dan dalam kalangan kumpulan juga tetapi ianya tidak mesra pengguna kerana mempunyai rungan yang kecil dan menyukarkan pengguna untuk berbincang dan proses pembelajaran dan pengajaran juga akan terganggu. Walaupun ianya mempunyai perbualan untuk ke window lain ( pop-out chat) tetapi ianya akan melambatkan proses pembelajaran dan pengajaran. Facebook juga mempunyai pelbagai aplikasi dan juga permainan di alam maya seperti Cityville, Farmville Texas Hold Em Poker, Mafia Wars dan sebagainya. Hal ini sangat membimbangkan kerana ia akan menyebabkan sifat kelalaian kepada pengguna facebook dalam kalangan pelajar.

Selain memberi kebaikan, penggunaan facebook juga boleh menyebabkan ketagihan kepada penggunanya. Ini kerana setiap aplikasi dan permainan yang disediakan memerlukan pengguna perlu mengakses facebook setiap masa. Seperti contoh permainan Farmville yang memerlukan setiap pengguna permainan itu untuk menanam dan mengutip hasil tanaman pada tempoh waktu yang singkat dan memerlukan pengguna menghabiskan masa di depan komputer peribadi. Permainan berunsur perjudian juga menjadi kegilaan pada remaja sekarang tidak mengira lelaki atau perempuan. Mereka sanggup untuk bersengkang mata untuk bermain permaianan ini. Ini sangat membimbangkan kerana apabila pelajar bersengkang mata untuk bermain permainan di alam maya mereka akan mengantuk untuk ke kuliah dan sebagainya. Oleh itu, salah satu penyebab pelajar ponteng adalah kerana salah guna facebook.

Pengguna facebook secara ratanya mengakses facebook dan berada di talian selama sejam sehari. Rata-rata pengguna facebook adalah remaja dan boleh dikatakan semuanya mempunyai akaun facebook dan menghabiskan waktu mereka didepan komputer peribadi. Kesan daripada ini adalah mereka telah mengurangkan masa untuk mengulangkaji pelajaran.

Kelemahan facebook untuk proses pengajaran dan pembelajaran adalah untuk mengakses ke akaun facebook ianya memerlukan capaian internet. Oleh itu, pengguna perlu mendapatkan capaian internet untuk berhubung dan berbincang tentang pelajaran. Kepada pengguna yang berada dikawasan yang terpencil dan juga tidak mendapat capaian internet ini akan menyebabkan mereka ketinggalan daripada apa yang dibincangkan oleh kumpulan untuk pelajaran mereka.

Kepada pengguna ataupun pelajar yang ingin mendapatkan capaian internet mereka perlu ke kafe siber untuk melayari internet dan juga mengakses facebook. Ini juga akan menyebabkan kesukaran kepada pelajar untuk ke kafe siber jikalau perbincangan di lakukan pada sebelah malam. Kepada pengguna yang tidak mempunyai akses internet di rumah ini akan membebankan mereka kerana mereka perlu ke kafe siber dan memerlukan kos untuk menggunakan perkhidmatan di kafe siber.

Akaun facebook adalah untuk kegunaan persendirian dan kumpulan tertentu. Maklumat yang penting tentang pelajaran yang telah dimuatnaik kedalam akaun facebook kemungkinan hilang dan digodam oleh pengguna lain.Keburukannya adalah akaun facebook kebanyakan senang di godam oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Ini kerana kelalaian pengguna itu sendiri ataupun niat jahat pengguna lain. Akaun facebook boleh digodam dengan pelbagai cara iaitu menggunakan spam, phishing, keylogger dan sebagainya. Ia amatlah mudah digodam apabila seseorang hanya klik pada link atau alamat website yang diberikan oleh pengguna lain dan secara automatiknya ia akan digodam oleh pihak lain untuk kepentingan sendiri dan juga untuk kejahatan.

Polisi persendirian pengguna juga tidak dititik beratkan kerana maklumat persendirian pengguna senang untuk digodam kerana pada masa sekarang ramai yang ingin menggodam akaun facebook kerana ingin mencapai kepuasan diri dan hasad dengki. Oleh itu, akaun facebook juga dianggap tidak selamat untuk menyimpan maklumat rahsia dan sulit seperti soalan peperiksaan, gred markah dan sebagainya. Apabila sesebuah akaun digodam, penggodam akan mengguna akaun tersebut untuk kepentingan diri dan ini akan merosakkan nama baik pengguna itu sendiri.

2 comments: